غار گسلی پادر

گرد آورنده: دکتر علی اکبر شایان/ مجله اینترنتی اسرارنامه

 

شکل‌گیری و توسعه غارها به غارزایی مشهور است. غارهای تحت فرایندها زمین‌شناسی گوناگونی ایجاد می‌شوند و می‌توانند اندازه‌های مختلفی داشته باشند. این‌ها عبارتند از ترکیب فرایندهای شیمیایی، فرسایش در اثر آب، نیروهای تکتونیکی، میکروارگانیسم‌ها، فشار و تأثیرات جوی. در سراسر تاریخ انسان‌های اولیه از غارها استفاده نموده‌اند. اولین فسیل انسان در غارهایی از سری غارهای نزدیک کروگرزدراپ و موکوپانه در آفریقای جنوبی یافت شده‌اند. غارها در سراسر جهان وجود دارند، اما تعداد اندکی از آن‌ها توسط غارنوردان کشف و مستندسازی شده‌اند.

 در شهرستان سبزوار نیز غارهایی وجود دارد که به دلایل مختلفی بوجود آمده اند. برخی منشأ آهکی، گروهی منشأ گسلی و یا چین خوردگی دارند. غار گسلی پادر در رشته کوه کوه میش، در روستای پادر واقع شده است. پادر، روستایی از دهستان بیهق، بخش ششتمد و شهرستان سبزوار است که از مغرب به کوه مرتفع کوه میش با ارتفاع تقریبی ۲۸۰۰ متر و از شمال به کوه حمزه و از شرق به دشت و از جنوب به تپه ماهور های نسبتا بلند منتهی می شود. این روستا ۴۱ کیلومتر با سبزوار فاصله داشته و آسفالت می باشد، ولی دسترسی به این غار از روستای پادر با یک و نیم ساعت راه پیمایی و در مسیر سنگلاخی رودخانه به سمت غرب امکان پذیرست. مجرای ورودی غار رو به جنوب شرق بوده و از سطح دریا ۱۷۰۰ متر ارتفاع دارد. غار به صورت یک شکاف گسلی با شیبی ملایم در عمق کوهستان امتداد می یابد. این شکاف گسلی توسط یک راهروی فرعی به سمت شرق کشیده شده است. به دلیل ریزش سنگ از سقف غار مجرای فرعی آن مسدود شده و عمق نامعلومی دارد.

ابعاد ورودی غار ۱ در یک و بیست متر می باشد که پس از ورود به داخل غارحفره وسیع تری نمایان می گردد. درفصل بهار به دلیل ذوب برف از دامنه فوقانی و جریان یافتن آن از روزنه های موجود در سقف، ورود به داخل غار مشکل می باشد. در جلو دهلیز انتهایی غار، حفره ای دیده می شود که در فصل بهار پرآب شده و به دلیل پایین بودن دما و تبخیر می تواند مدتها آب را در خود ذخیره کند .


نظرت را بنویس
comments
پربازدیدترین محبوب‌ترین‌ها پرونده ویژه نظرات شما