ششتمد گنجینه ناشناخته گردشگری در غرب خراسان

با تشکر از تمام دوستانی که در جمع آوری منابع،اطلاعات ،تصاویر و ویرایش مطالب مرا یاری کردند.
 
شهر ششتمد به عنوان مرکز شهرستان با ارتفاع 1340 متر از سطح دریا و با مختصات جغرافیایی 57درجه و 45درجه طول شرقی و 35درجه و 75 دقیقه عرض شمالی در فاصله 30 کیلومتری جنوب سبزوار و بر روی مخروطه افکنه حاصل از نهشته های رسوبی جریانات سطحی دامنه شمالی کوه شاهزاده ابوالقاسم در رشته کوه میش قرار دارد.
 
ارتفاعات این منطقه تحت عنوان کوه میش شناخته میشود که در نتیجه عملکرد فازهای کوهزایی آلپی ایجاد شده وبه همین دلیل با ستیغ ها و پرتگاههای عمودی زیادی روبرو هستیم که برای ورزش صخره نودی بسیار مناسب است.(مانند دیواره سر تخت ششتمد)
 
این شهر دارای آب و هوای نیمه بیابانی با زمستان های سرد و تابستان های معتدل و ملایم وبارندگی متوسط 225 میلیمتر در سال است.
 
عمده بارش ها در فصل سرد سال به صورت برف بوده که ذخیره مهمی برای چشمه سارها وقنات های منطقه است مانند رود خانه ششتمد که با دبی متوسط 20 لیتر در ثانیه از چشمه های سرروی،میان روی و چشمه قربانلو تشکیل می گردد.
 
وجود سفره های آب زیر زمینی مناسب به دلیل مخروطه افکنه های حاصل از نهشته های رسوبی و نفوذ پذیر فوقانی سبب شده تا تعداد 16 رشته قنات (سرده،پایین ده،کاریز،سنگینه،اشتر،کلاته خانها،مقاطعه،ناده،مهرآباد،گود دشت،بلال سفلی،بلال علیا،حاج ابوالقاسم و ده میزان) فقط در شهر ششتمد مورد استفاده کشاورزی قرار بگیرد که آب اکثر آنها شیرین است.
 
ششتمد و ییلاقات اطراف آن(کیذوقان،پادر،گاچ،بسک،بیزخ،دیوانخوی،باغخیرات،طرسک،تندک و...) به واسطه شرایط زمین شناسی و وجود ناهمواری ها وکمبود آب در دسترس که باعث شده تا کشاورزی این منطقه در مقایسه با دشت حرفی برای گفتن نداشته باشد لذا نیازمند توجه بیشتر برنامه ریزان در گسترش مبحث گردشگری جهت گذران اوقات فراغت شهروندان به ویژه به صورت اقامت های تابستانی می باشد.
 
تقویت بنیه اقتصادی ششتمد در گرو توسعه و رونق گردشگری که با برنامه ریزی مدبرانه و همگام با مردم که میتوان تمام پتانسیل های فوق العاده طبیعی و تاریخی را به فعلیت کامل رساند و تمام مشکلات را از سرراه برداشت.
 
جمعیت 300 هزار نفری شهر سبزوار و فاصله اندک سبزوار تا ششتمد به عنوان نزدیکترین مرکز شهرستان آینده به دومین شهر بزرگ شمال شرق کشور و قرار گیری در مرکز غرب خراسان و عبور محور جنوب از این منطقه از مهمترین امتیازات ششتمد در زمینه گردشگری محسوب میشود.
 
توانمندی های گردشگری ششتمد همچون حلقه ای است که نگین آن وجود آرامگاه ابوالحسن علی بن زید بیهقی معروف به ابن فندق یا فرید خراسان می باشد.
 
طرح تفرجگاه سامان پارت هم که از سوی شهرداری ششتمد در سال 1380 ارائه شده و تاکنون بخشی از اقدامات آن اجرایی شده است.
 
 
 
محور طبیعت گردی سبزوار - ششتمد
 
به طول 30 کیلومتر به همراه قابلیت های طبیعی زیر
 
1- دره های ییلاقی ششتمد،گاچ،بسک،کیذوقان،باغخیرات از مهمترین مناطق پرجاذبه اکوتوریستی در دامنه های جنوبی کوه شاهزاده ابوالقاسم محسوب میشود که در تعطیلات با ازدحام گردشگر روبروست.
 
در انتهای دره مشجر رود خانه گاچ مسیر مناسبی جهت دسترسی به مزار شاهزاده ابوالقاسم در ارتفاع 2812 متری وجود دارد.پوشش گیاهی بی نظیر از گلهای وحشی،گیاه طبی افیدرا،زالک وحشی،آویشن و گونه های درختچه های کوهستانی در این دره زیبا دیده میشود.
 
2- درختان کهنسال چنار در روستا های کیذوقان،بسک و گاچ که مورد کیذوقان به عنوان یک اثر طبیعی ملی با قدمت 2000 ساله و ارتفاه 45 متر به ثبت رسیده است.
 
3- غار پادر بر روی دامنه جنوبی کوه سفید و در ارتفاع 2300 متری شمال شرقی روستای پادر و 15 کیلومتری جنوب شرقی ششتمد و در ارتفاع 1700 متری با ابعاد ورودی 1در 1.20 و عمق نامعلوم واقع شده است.
 
4- بخش غربی پناهگاه حیات وحش شیر احمد با وسعت 22000 هکتار که از طریق روستاهای ثقیه و علی آباد در مسیر جاده آسفالته بردسکن در دسترس قرار دارد.
 
دارای گونه های جانوری کم نظیری مانند کارال ،جبیر،هوبره و... میباشد که با توجه به بین المللی شدن فرودگاه سبزوار و قرق15 ساله آن انتظار می رود در صورت معرفی قابلیتها و آزاد سازی صید و شکار،مقدمات بازدید گردشگران خارجی به خصوص از کشورهای حاشیه خلیج فارس فراهم شود.
 
5- سد سنگرد در 75 کیلومتری جنوب شرق سبزوار با ارتفاع 43 متر و طول تاج 430مترو عرض 10 متر و حجم مخزن 30 میلیون متر مکعب و طول دریاچه 2140 متر و با 140 میلیاردهزینه توسط وزارت نیرو،دارای قابلیت های اکوتوریستی و تفرجگاهی است که در صورت برنامه ریزی واجرای طرح ها میتواند به یک قطب مهم در زمینه ورزش های آبی و ماهگیری تبدیل شود.
 
جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی:
 
 
 
آرامگاه ابوالحسن علی ابن زید بیهقی
 
آرامگاه ابوالحسن علی‌بن زید بیهقی (ابن فندق) بر روی تپه‌ای محصور در باغی به مساحت 1500 متر مربع در غرب شهر ششتمد واقع شده است. این بنا دارای دو در ورودی از دو ضلع غرب و جنوب می‌باشد. بنای آرامگاه بر روی صفحه‌ای با پلان شش ضلعی منتظم قرار گرفته و دیواره‌ها به روی سه ضلع صفحه زیرین و به صورت یک در میان احداث شده که در ارتفاع
8 متری به هم رسیده و یک مثلث متساوی الاضلاع را تشکیل می‌دهند که این مثلث خود متشکل از 6 مثلث متساوی‌الاضلاع می‌باشد. جنس مصالح بکار رفته بتن مسلح و عادی می‌باشد و سنگ قبر به شکل قاعده یک هرم 6 ضلعی می‌باشد که دقیقاً در وسط صفحه و زیر مثلث انتهایی دیواره‌ها واقع می گردد.
 
بر روی سه ضلع ضفحه زیرین سه دیواره ساخته شده است و سه ضلع دیگر هر کدام با 6 پله از محوطه به کف صفحه یا همان پلان 6 ضلعی می‌رسد. ساختمان کتابخانه و واحد اداری نیز در ضلع شمالی باغ واقع می‌باشد. پلان 6ضلعی با پله‌های 6 تایی، سنگ قبر 6 ضلعی، قلعه‌های 6 تایی دیواره‌ها و 6 مثلث متساوی الاضلاع بالای بنای آرامگاه، این بنا از جمله زیباترین بناهای معماری و از نقاط دیدنی شهرستان محسوب می‌گردد.
 
مصلی امام جواد
 
موقعیت مکانی: در حاشیه خیابان بیهق روبروی مسجد امام جواد می‌باشد مسجدی است که در سالهای اخیر توسط اهالی با مصالح روز تجدید بنا شده است بنای اولیه با مصالح خشت و گل بوده و سقف آن طاق گهواره‌ای بوده است که در توسعه شهری این محل تخریب و یا مصالح امروزی تجدید بنا شده است در ضلع شمالشرقی این مسجد سنگ نوشته‌ای است که نزد اهالی محل دارای احترام خاصی است.
 
قلعه کهنه و مخفیگاه سلجوقی:
 
موقعیت مکانی: به فاصله 25 متری غرب مسجد و شمال‌شرق آرامگاه واقع می‌باشد.
 
آب انبار مرغ ( حوض مرغ)
 
به فاصله 25 متری جنوب شرق آرامگاه بیهقی بنای آب‌انبار قدیمی قرار گرفته است که در غرب محل به نام حوض مرغ (آب انبار مرغ) خوانده می‌شود. این بنای معماری دارای پلان مربع شکل با اضلاع 14متری می‌باشد مصالح بکاررفته در این بنا که متعلق به دوره قاجاریه می‌باشد. سنگ و ملات ساروج است. آب انبار مرغ 80 سال قبل مورد استفاده قرار می‌گرفته است (اوایل حکومت پهلوی اول). در حال حاضر این بنا در حل تخریب می‌باشد که بدلیل ارزش معماری و جایگاه این بنا به عنوان عنصری از مجموعه تاریخی بافت شهر ششتمد باید هر چه سریعتر نسبت به ترمیم آن اقدام گردد.
 
منزل امام
 
موقعیت مکانی: در فاصله 100 متری شمالشرقی مسجد جامع منزل یکی از ائمه جمعه سابق سبزوار بنام امام بوده است.
 
آب انبار و قلعه :
 
در 2 کیلومتری جنوب شهر ششتمد و در ابتدای منطقه زیبا و ییلاقی رودخانه ششتمد برفراز قله‌ای به ارتفاع 1650 متر آثار این حوض به جا مانده است.
 
محوطه تاریخی برازق تپه
 
در فاصله 6 کیلومتری میدان بار و بلوار تمدنها جاده آسفالته در غرب جاده خاکی جدا می‌شود. یک کیلومتر در جهت غرب در این مسیر حرکت کنیم به چاه آب روستای برازق می‌رسیم. سفالینه‌های موجود در لایحه سطحی مربوط به دوران تاریخی تا هزاره اول و دوم ق. م می‌باشد.
 
رشته و محوطه تاریخی اشتر:
 
جاده آسفالته شهر ششتمد سبزوار در شمال شهر ششتمد قرار دارد. چنانچه دو کیلومتر از شهر ششتمد به طرف سبزوار در این جاده حرکت کنیم. در سمت چپ جاده خاکی به طرف کلاته اشتر جدا می‌شود.
 
آتشکده و آب انبار موسوم به بنوو قلعه ازبک:
 
در فاصله 200 متری جاده خاکی جنوب ششتمد به منطقه ییلاقی موسوم به رودخانه در سمت راست جاده خاکی به سمت روستای گاچ و بسک جدا می‌شود اگر 1500 متر به سمت روستای مذکور حرکت کنیم به کلاته‌ای موسوم به بنوو می‌رسیم در ضلع شمالی کلاته مذکور کوهی به ارتفاع 150 متری نسبت به سطح جاده قرار دارد. اثر مذکور برفراز این کوه قرار گرفته است.
 
تپه های باستانی شامکان و نوبهار
 
از جمله مهمترین آنها تپه طلایی شامکان مربوط به سدهٔ ۴ تا ۱۱ ه.ق. است و در شهرستان ششتمد، شهر شامکان واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۳۱۰۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
 
 
 
اماکن متبرکه
 
امامزاده چهل دختر(چهل بی بی)(ع)) دهستان بیهق روستای باداشیان
امامزاده بی بی شهربانو(ع)) دهستان بیهق روستای طزرق
امامزاده یحیی بن زید مزار(ع))دهستان بیهق روستای عزیزاباد
امامزاده شاهزاده ابوالقاسم(ع)) دهستان تکاب کوه میش
 
در همین راستا شهر سبزوار با مسافران و زائران ورودی به شهر به عنوان مبدا حرکت گردشگری و حوضه کوهستانی ششتمد بعنوان مقصد گردشگری به شمار می آیند. اجرای طرح گردشگری جواب مناسبی به مشکلات زندگی شهری و نبود امکانات و فضای سبز و پارک ها برای گذران اوقات فراغت جمعیت شهر سبزوار است. لزوم برنامه ریز در زمینه تشکیلات کارآمد با تاسیسات و تسهیلات مناسب جهت امر گردشگری از ضروریات است. در مجموع آنچه که موجب تقویت گردشگری می گردد سازماندهی و بهره گیری مطلوب از امکانات گردشگری است به همین منظور بعد از مطالعه و شناخت ویژگیهای طبیعی و انسانی حوضه ششتمد پیشنهاداتی با توجه به اهداف و سیاستهای اجرای طرح گردشگری جهت بهره برداری بهینه از مواهب الهی ارائه 
می شود.
 
- تعریض جاده سبزوار ششتمد و اجرای باندهای سبز در دوطرف به همراه بلوار مشجر وسط با گونه های مقاوم به خشکی مانند تاغ و گز در تلفیق با گونه های سنجد،سرو نقره ای و عناب
 
-احداث اقامت گاههای مناسب و دارای امکانات مناسب برای اسکان چند روزه
 
- برق رسانی به همراه گاز رسانی وسایر خرمات ضروری در مناطق مهم
 
- ایجاد جاذبه های مصنوعی مانند آبشار،استخر آب،صید ماهی،قایقرانی و...
 
- بازگشایی کامل مسیر شاهزاده ابوالقاسم از هر دو طرف (رود خانه ششتمد و رود خانه گاچ و بسک)با احداث جاده و استفاده از یک مسیر رفت وبرگشت جذاب و غیر تکراری
 
-احداث اردوگاههای دانش آموزی و دانشجویی به همراه فعالیت های فرهنگی و ورزشی
 
- احداث تله کابین جهت استفاده کوهنوردان،زائران و همچنین ورزش های زمستانی
 
- استفاده از عناصر فرهنگ بومی و سنتی در طراحی فضاها،نماها،نمادها،مبلمان و ...
 
- برگزاری جشنواره های متنوع بومی و محلی جهت جذب گردشگر
 
- جنگل کاری به همراه استفاده از شیوهای نوین آبیاری با توجه به کمبود آب
 
- تبلیغات گسترده به منظور شناساندن قابلیت ها و معرفی اماکن(چاپ بنر و پوستر،تابلو راهنمایی،رسانه ها و سایت ها)
 
- اجرای طرح ساماندهی بافت های تاریخی ششتمد از جمله آرامگاه بیهقی به همراه ایجاد موزه
 
فضای سبز و تفریحی
 
- برگزاری جشنواره های برداشت محصولات کشاورزی از جمله زعفران
 
 - احداث سد و بند به منظور ذخیره آب و ورزش های آبی و ... در رودخانه گاچ ،باغخیرات و کیذوقان
پژوهشگر : رضا کارگر
 
منابع:
 
دولت آبادی،مرتضی،عبدالله زاده ثانی،محمد،میراث فرهنگی ششتمد،انتشارات امید مهر،1383
 
آزادمنجیری،یوسف،امکان سنجی اکوتوریسم در شهرستان سبزوار،پایانامه کارشناسی ارشد جغرافیا،دانشگاه حکیم سبزواری،1385
 
- طیبی، فریال. تحلیل توان سیل خیزی حوضه آبخیز ششتمد با استفاده از GIS و. RSپایان نامه کازشناسی ارشد دانشگاه حکیم سبزواری،1384
 
حمیدیان، علیرضا. مقایسه حوزه نفوذ شهرهای ششتمد و روداب شهرستان سبزوار. تحقیق دانشجوئی دوره دکترا. دانشگاه فردوسی مشهد. گروه جغرافیا. 1382.
 
«دانشنامهٔ تاریخ معماری ایران‌شهر». سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران. بازبینی‌شده در ۱۹/۵/۲۰۱۱.
 
http://olomeajtemai.blogfa.com/
 
http://6tamad.vcp.ir/
 
http://sheshtamad.rozblog.com
منبع : وبسایت علوم اجتماعی ششتمد
 
کوچه پس کوچه پیوندها
کلیک کنید:
نظرت را بنویس
comments

هادی از ششتمد

ششتمد واقعا از طبیعت خوبی برخوردار است فقط خدا کند این خشکسالی های چندسال اخیر برطرف شود و ان شاءالله سالهای پرآب و بارانی داشته باشیم آن وقت جلوه های بهتر ششتمد را دوستان می توانند تماشا کنند.از معرفی خوبی که از ششتمد نوشتید ممنونیم.

سید رضا علوی

سلام عرض شد. از توجه خوبی که به شهر و منطقه ما ششتمد زیبا و دوست داشتنی دارید ممنونیم. امیدواریم زودتر استان سربداران تشکیل بشوود تا هم سبزوار عزیز جایگاه خوب خودش را پیدا کند و هم ششتمد از این محرومیت و مهجوریت دوری از مرکز استان نجات پیدا یابد

محمد

اقاي كارگر ضمن خدا قوت و خسته نباشيد مطالب خوبي ارائه دادهايد . فقط مبحث فسيلهاي ششتمد كه شناخت كاملي از درياي تتيس در 70 ميليون سال قبل در منطقه ششتمد مي دهد از قلم افتاده و سواي ان طرح دياچه مصنوعي در حاشيه كال شور دهليز ورودي ششتمد از شمال شهر فراموش نشود و اگر : شربانو : هنوز در قيد حيات است مراسم" چولي چغل " هر ساله تحت عنوان نماز باران برگزار مي كند اين مراسم را به تصوير بكشيد و تصاوير ييلاقات خوب ششتمد و كيذقان را . سر بلند باشيد عبداله زاده ثاني باستان شناس

محمد

سلام مجله محترم اينترنتي اسرار نامه خدا قوت .وبلاگ تاريخ و تمدن سبزوار به ادرس : برزين مهر بلاگفا . كام راه اندازي شده مطالب خوبي راجع به سبزوار فرهنگي دارد كه مي تواند مورد استفاده فرهنگي دوستان بويژه دوستداران سبزوار قرار گيرد . پيرروز و سر بلند باشيد . عبداله زاده ثاني باستان شناس

جعفر1370

دمتون گرم.باز مگه شما چند کلمه از خوبی ها و توانمندیای ششتمدم بنویسید بعضی سایتای سبزوار که فقط از فقر و محرومیت این منطقه می نویسن دل ادم ریش میشه اصلا و دیگه روش نمیشه بگه از ششتمده چون همه فکر می کنن ششتمدیا چه قدر فقیر و بدبختن و هیچی ندارن ازبس بد می نویسن بعضی سایتا و واسه اهداف خادشون ابروی ششتمدو می برن

سید یوسف آزاد

طرحهای اکوتوریستی شهرستان سبزوار شهرستان سبزوار که دیروز منزلگاه جاده ابریشم بود امروز نیازمند برنامه ریزیهای صحیح و مدون برروی قابلیت ها و استعدادهای بالقوه طبیعت گردی می باشد. به خصوص که از غنای فرهنگی بالایی برخوردار بوده و جایگاه ویژه ای را در مباحث میراث فرهنگی به خود اختصاص داده است. با توجه به قابلیتهای طبیعی موجود در برخی مناطق مستعد شهرستان سبزوار طی چند سال اخیر برای کمک به بهبود وضعیت اقتصادی و افزایش سطح درآمد خانوار طرح های مختلف گردشگری پیشنهاد و سپس به اجرا درآمد که عمده ترین طرح های گردشگری درحال اجرا عبارتند از: 1- طرح گردشگری روستای استاج 2- طرح گردشگری حوضه رودخانه دلبر 3- طرح گردشگری تفرجگاه سامان پارت شهرستان ششتمد 1- طرح گردشگری روستای استاج روستای استاج یکی از روستاهای دهستان خواشد واقع در بخش رودآب شهرستان سبزوارمی باشد. این روستا در مدار جغرافیایی'35 ˚55 شمالی و نصف النهار '37 ˚57 شرقی و در فاصله50 کیلومتری جنوب شهرسبزوار، در دامنه شمالی رشتة کوه میش و در ارتفاع1710 متری از سطح دریا قراردارد. به همین دلیل با دارا بودن تابستانهای معتدل وملایم منطقه ای مناسب برای گذران اوقات فراغت در فصل گرم سال(تابستان) شناخته شده است. جمعیت روستا در سال 1375 برابر با 652 نفر بوده که در سال 1384 به 357 نفر کاهش یافته است که رشد منفی295 نفری را نشان می دهد. تعداد خانوار ساکن در روستا نیز به پیروی از تغییرات جمعیتی از 155 خانوار در سال 1375 به 120 خانوار در سال 1384 رسیده است. این آمارها نشان می دهد که توجه به توسعه بخش گردشگری با وجود پتانسیل های طبیعی منطقه و نزدیک بودن این ناحیه ییلاقی به شهر سبزوار ضروری است.درحال حاضر اجرای طرح گردشگری روستای استاج با مشکلاتی مواجه شده از جمله می توان به ارتفاعاتی که این روستا در آن واقع شده اشاره کرد که از نوع آندزیت می باشد و در نتیجه فاقد سفره های آب زیرزمینی غنی است. از آنجائیکه منابع آبهای سطحی و زیرزمینی در امکان سنجی گسترش طرحهای گردشگری اهمیت زیادی دارد به بررسی وضعیت آب موجود در روستای استاج و مشکلاتی که در مسیر اجرای این طرح قراردارد می پردازیم. به دلیل ناکافی بودن منابع آب زیرزمینی، استحصال آب عمدتا از طریق سفره های سطحی داخل دره ها و مسیل ها با حفر چاه دستی و احداث قنات و یا توسعه چشمه سارها امکان پذیر می باشد که به صورت فصلی بوده و به شدت تحت تأثیر میزان بارندگی سالیانه قرار دارد. ولی با توجه به سازند آندزیتی در ارتفاعات شاهزاده ابوالقاسم منابع آب زیرزمینی موجود از کیفیت مطلوبی جهت شرب برخوردار است. چشمه های دیگری نیز در روستای استاج با کیفیت مناسب وجود دارد که می توانند مورد استفاده در طرح گردشگری قرار گیرند، از جمله چشمه شعبان، چغوکستان، سنگ وسطی، کلاته سعدی و کلاته سیب، که قابل بهره برداری هستند. طرح استفاده از چشمه کلاته حسن نباتی با دبی 5/0 لیتر در ثانیه و در فاصله 2500 متری جنوب شرقی روستای استاج، جهت فعالیتهای گردشگری مطرح شده که با مشکلاتی همراه می باشد. مسیر دستیابی به این چشمه از طریق یک مسیل آبرفتی با شیب 5 درجه امکان پذیر است. این چشمه از نوع دره ای و با زهکش سطحی می باشد که دبی آن وابسته به میزان بارندگی سالیانه و فصول سال متغیراست. مشکل اساسی در بهره برداری از این چشمه، سنگلاخی بودن مسیر انتقال آب آن به روستا می باشد که هزینه زیادی را در برخواهد داشت به ویژه که شیب بستر مسیل زیاد بوده و جهت جلوگیری از فرسایش مسیر به تمهیدات ویژه ای نیاز است. با توجه به وضعیت هیدرولوژیکی منطقه، حفر چاه دستی به همراه گالری در محدوده 200 متری جنوب روستا مطمئن ترین و ارزانترین گزینه برای تأمین آب مورد نیاز در اجرای طرح گردشگری روستای استاج محسوب می شود 2- طرح گردشگری حوضه رودخانه دلبر این طرح در سال 1383 توسط بخشداری مرکزی شهرستان سبزوار در حوضه رودخانه دلبر و با هدف توسعه اقتصادی روستای دلبر و مناطق اطراف مورد مطالعه قرار گرفت که اکنون در مرحله اجرا است. روستای دلبر در دهستان کراب بخش مرکزی شهرستان سبزوار، روی مدار '22 ˚36 شمالی و نصف النهار '28 ˚57 شرقی در ارتفاع 1450 متری از سطح دریا بر دامنه جنوبی کوه 2161 متری میمستان از ارتفاعات رشته کوه جغتای واقع شده و دارای زمستانهای سرد و تابستانهای ملایم ومعتدل است. قرار گیری روستای دلبر بین دو مسیر ارتباطی مهم یعنی تهران- مشهد و سبزوار به اسفراین امتیاز دیگری است که به اجرایی شدن این طرح کمک زیادی نموده است. بر طبق آخرین آمار کسب شده از شورای روستای دلبر تنها در روز سیزده فروردین1385 جمعیتی بالغ بر هشت هزار نفر با بیش از هزار و پانصد وسیله نقلیه در اطراف این رودخانه اتراق کرده اند. با توجه به گسترش روستای دلبر به شکل خطی در امتداد رودخانه، اجرای کامل طرح گردشگری در آینده سبب ایجاد اختلال در زندگی روزمره اهالی خواهد شد، به همین دلیل یک راه کنار گذر یا کمربندی جهت دسترسی گردشگران به مناطق ییلاقی بالادست رودخانه پیش بینی شده است. از جمله اقدامات پر هزینه پیش بینی شده در این طرح می توان به پیشنهاد راه اندازی تله کابین در برنامه های آینده جهت افزایش امکانات تفریحی اشاره کرد که با توجه به چشم انداز زیبای رودخانه طی فصول مختلف سال از قابلیت های لازم برای استقبال بازدید کنندگان و توجیه اقتصادی برخوردار است. در این طرح مکانهایی جهت اسکان موقت گردشگران به صورت سایبان، سکوهای بتنی و ایجاد مجتمع های خدماتی- رفاهی از جمله مسجد، رستوران و سرویس های بهداشتی پیش بینی شده است. طرح ایجاد یک پارکینگ رو باز با مشارکت مردم و با توجه به ظرفیت مورد تقاضا ضروری به نظر می رسد. تأمین آب مورد نیاز برای طرح گردشگری از طریق چند چشمه به نامهای دونخ، سر بریگاه، سنگیدر و چشمه بزرگ صورت می گیرد. پیش بینی می شود در صورت موفق شدن این طرح روند مهاجرت از روستای دلبر کاهش یافته و با سرمایه گذاری در جهت احداث اماکن اقامتی- پذیرایی و خدماتی- رفاهی زمینه اشتغال برای نیروی جوان فراهم می شود. 3- طرح گردشگری تفرجگاه سامان پارت ششتمد شهرستان ششتمد با ارتفاع 1340 متر از سطح دریا و با مختصات جغرافیایی57 درجه و45 دقیقه طول شرقی و 35 درجه و75 دقیقه عرض شمالی، در فاصله30 کیلومتری جنوب شهرستان سبزوار برروی مخروط افکنه حاصل از نهشته های رسوبی جریانات سطحی دامنه شمالی کوه شاهزاده ابوالقاسم در رشته ی کوه میش قرار گرفته است. این شهرستان مرکز بخش ششتمد می باشد واز شمال به بخش مرکزی، ازغرب به بخش رودآب، ازجنوب به بخش مرکزی شهرستان بردسکن و از شرق به بخشهای میان جلگه و تحت جلگه شهرستان نیشابور محدود می گردد. ارتفاعات این منطقه تحت عنوان کوه میش شناخته می شود که در نتیجه عملکرد فازهای کوهزایی آلپی ایجاد شده به همین دلیل با ستیغ ها و پرتگاه های عمودی زیادی روبرو می شویم که از نظر جنس سنگها برای عملیات صخره نوردی بسیار مناسب است که از جمله می توان به دیواره سرتخت ششتمد اشاره کرد. این شهر دارای آب وهوای نیمه بیابانی با زمستانهای سرد و تابستانهای معتدل و ملایم و بارندگی متوسط 225 میلیمتر در سال است. در فصل سرد سال ریزشها به صورت برف در ارتفاعات مجاور ششتمد ذخیره و در فصل بهار وتابستان به صورت چشمه سارهای متعدد روان می شود. مهمترین جریان سطحی منطقه یعنی رودخانه ششتمد با دبی متوسط 20 لیتر در ثانیه از چشمه های سرروی ، میان روی و چشمه قربانو تشکیل می گردد. وجود سفره های آب زیر زمینی مناسب به دلیل مخروط افکنه های حاصل از نهشته های رسوبی و نفوذ پذیر فوقانی سبب شده تا تعداد 16 رشته قنات در ششتمد مورد استفاده کشاورزان قرار بگیرد. این قناتها به ترتیب اهمیت عبارتند از: سرده، پایین ده، کاریز، سنگینه، اشتر، کلاته خانها، مقاطعه، ناده، مهرآباد، گود دشت، بلال سفلی، بلال علیا، حاج ابوالقاسم و ده میزان (علی آبادی،1382). در حال حاضر و با جمعیت فعلی نیاز مصرفی آب شهر ششتمد پانزده لیتر در ثانیه می باشد که تنها ده لیتر از آن توسط دوحلقه چاه عمیق تأمین می شود. کمبود فعلی آب شرب در حدود پنج لیتر در ثانیه می باشد که باتوجه به معضل کمبود منابع آبی پتانسیل بالایی را از نظر کشاورزی و دامداری دارا نمی باشد لذا نیازمند توجه بیشتر برنامه ریزان در گسترش مبحث گردشگری جهت گذران اوقات فراغت به ویژه به صورت اقامت های تابستانی می باشد. تقویت بنیه اقتصادی شهر نیز در گرو توسعه و رونق گردشگری است که با برنامه ریزیهای مدون بایستی پتانسیلهای بالقوه طبیعی و تاریخی این منطقه را به فعلیت رساند و به رفع تنگناهای موجود پرداخت. از جمله گامهای اولیه در جهت اجرای طرح گردشگری تعریض جاده دولت آباد به ششتمد به طول 20 کیلومتر می باشد که عملا دسترسی ساکنین شهر سبزوار را به این منطقه ییلاقی فراهم می سازد. درصورت ایجاد باندهای سبز دوطرفه و بلوار کشی بر جذابیت مسیر دسترسی افزوده می شود و گردشگران با رغبت بیشتری از منطقه بازدید می کنند. در طرح ایجاد باندهای سبز دوطرفه با توجه به معزل آب گونه های همساز با آب وهوای نیمه بیابانی مانند گونه های خشکی پسند تاغ و گز در تلفیق باگونه های سنجد، سرو نقره ای وعناب پیشنهاد شده است. در زمینه احیاء چشم اندازهای طبیعی با توجه به تعریف نقش گردشگری و گذران اوقات فراغت در شهر ششتمد برنامه ها باید به گونه ای طراحی شود تا خدمات رسانی به جمعیتی فراتر از ساکنین شهر یعنی جمعیت بازدید کننده نیز تعلق گیرد که مهمترین آنها عبارتنداز: 1- احداث اقامتگاههای مناسب ودارای امکانات کافی برای اسکان چند روزه، 2- ارائه سرویسهای مجهز و درخور توجه در مسیر دسترسی به مناطق طبیعی و حاشیه رودخانه ششتمد 3- برق رسانی و تامین روشنایی جهت اقامت شبانه در فضاهای روباز حاشیه رودخانه در فصل تابستان 4- ایجاد جاذبه های مصنوعی مانند آبشار، استخر و احداث سد که ضمن برآورده کردن نیاز منطقه با توجه به کمبود آب امکان صید ماهی و قایقرانی تفریحی رافراهم سازد. توانمندیهای گردشگری ششتمد همچون حلقه ای است که نگین آن وجود آرامگاه ابوالحسن علی بن زید بیهقی معروف به ابن فندق یا فریدخراسان می باشد. در این طرح که به صورت مصور تهیه شده عوامل عمده در شکل گیری تفرجگاه سامان پارت به شرح زیر آمده است. 1- سد ششتمد 2- آرامگاه بیهقی 3- تریا پارک مهرگان 4- مصلی امام جواد (ع) 5- اردوگاه سهراب 6- رودخانه ششتمد 7- امامزاده شاهزاده ابوالقاسم 8- بلوار تمدنها 9- رزمگاه رستم وسهراب 10- پارک طبیعی مهر آهو با دریاچه مصنوعی. این پروژه از سوی شهرداری ششتمد در سال 1380 ارائه شده که تاکنون بخشی از اقدامات اولیه به اجرا در آمده است .

علی طبسی

سلام : ممنون که به سایت طبس سرزدید و بازم ممنون به خاطر پیام تسلیتتون . در ضمن شما در سایت طبس لینک شدید ، خوشحال میشم ما رو هم با عنوان " طبشن ؛ سایت رسمی روستای طبس" لینک کنید . پاینده باشید : طبسی
پربازدیدترین محبوب‌ترین‌ها پرونده ویژه نظرات شما