آشنایی با مرحوم فرامرز ناوی موسس کتابخانه ناوی در سبزوار


مرحوم سرهنگ فرامرز ناوی یکی از خیرین و خادمان فرهنگی دارالمومنین سبزوار و متعلق به یکی از خانواده های اصیل و خوشنام این شهر بود.
براساس اطلاعات موجود در مجله اینترنتی اسرارنامه ، سرهنگ ناوی و تعدادی دیگر از بستگان وی در مدت حیات پربارشان در سبزوار منشأ خدمات ارزشمندی شدند که همین خدمات باعث شده اینک سالها پس از درگذشت آنان نام نیک ویاد و خاطره ارزشمندی از آن خاندان محترم در سبزوار باقی بماند.
حقیقتاً باید گفت ، بعضی از خدمات مرحوم ناوی به همشهریان خود مصداق بارز باقیات الصالحات بود. از جمله خدمات ماندگار وی تأسیس کتابخانه ناوی است که در حال حاضر به بزرگترین و فراگیرترین کتابخانه شهرستان سبزوار تبدیل شده است. و همه روزه صدها نفر از دانش آموزان ، دانشجویان واهالی فرهنگ و مطالعه دیار سربداران از خدمات این کتابخانه بهره می جویند و قطعاً ثواب بی شماری از این محل به روح آن مرحوم می رسد.
در دوران حیات مرحوم ناوی و قبل و بعد از آن در شهر سبزوار کم نبودند ، افراد ثروتمندی که اگر می خواستند می توانستند منشأ خدمات فرهنگی ، ا قتصادی و اجتماعی زیادی به مردم خود شوند ، اما از میان همه کارهایی که می توانستند انجام دهند تنها به نگاهبانی مال تا زمان رسیدن آن به دست ورثه اکتفا کردند و اینک نه نامی از آنها باقی است و نه نشانی.
اما مرحوم ناوی به قول شیخ اجل سعدی شیرازی از آن دسته مردان نکونامی بود که ، هرگز نخواهند مرد. واینک این تاریخ خطه سربداران است که به بزرگی و نیکی این فرزند صالح خود شهادت می دهد.
خوشبختانه در دارالمومنین سبزوار که از گذشته های دور تا به امروز مردم آن به فرهنگ پروری و دین مداری معروف بوده اند ، خیرینی نظیر مرحوم ناوی فراوانند که هریک در گوشه ای از شهر یا کشور به انجام امور خیریه ای مشغول هستند که تا ابد نام نیکی از آنان به جای خواهد گذاشت.
اگر مجله اینترنتی اسرارنامه ، توفیق داشته باشد در آینده به ترتیب نسبت به معرفی هریک از این خیرین اقدام خواهد کرد.

اینک در اینجا به نقل از نشریه ساسویه سبزوار به معرفی بیشتر مرحوم سرهنگ ناوی خواهیم پرداخت:

فرامرز ناوی از افراد فهیم و صالح سبزوار بود
"این خاندان ناوی از خاندان های با اصالت و جوانمرد سبزوارند. از گذشته هم همینطور بودند. اسم آنها در تاریخ بیهق آمده است... چیزی از ازدواج من نگذشته بود که آن کودتای شوم (28 مرداد) اتفاق افتاد.
آنجا من گرفتاری هایی پیدا کردم و به همین دلیل مدتی متواری بودم بعد که آب ها از آسیاب افتاد به سبزوار آمدم و خودم را به شهربانی آنجا معرفی کردم در بازجویی ، ابتدا ما را محکوم کردند ، بعد رفتیم ضمانت دادیم و از زندان در آمدیم ، اما تازه مشکل شروع شده بود . چهارسال تمام ، مرتب ما را به شهربانی مشهد می بردند و می آوردند ، چون دادگاه تشکیل نمی شد. پس از چهارسال برای دادگاه تجدید نظر به مشهد رفتیم . ما باید وکیل می گرفتیم ، اما هیچ کس حاضر نمی شد وکالت ما را قبول کرده و از ما دفاع کند.
من نزد سرهنگ ناوی رفتم و موضوع را به او گفتم ... گفت : باشد وکالت همه را به عهده می گیرم.
بالاخره رفتیم [دادگاه] وقتی به آنجا رسیدیم ، دیدیم نظامیان آمده اند و دادگاه هم تشکیل شده ، سرهنگ ناوی هم آمد و دفاعی از ما کرد و تبرئه شدیم و برگشتیم .
سرهنگ ناوی یکی از بچه محل های ما بود که بعداً حتی به آجودانی شاه هم رسید" (گفتگوی حمید سبزواری با نشریه کیهان فرهنگی)
او یکی از معدود شخصیت های عاقل و صالح م معتدلی بود که چند سال پیش از انقلاب ، چون متوجه شد که نظام سیاسی زمان ، وجود افراد مستقل الرأی و معتدل را بر نمی تابد ، با درایت و تدبیر خود را بازنشسته کرد و سمت های (مدیرکل تشریفات نظامی وزارت دربار و آجودانی نظامی ) را رها کرد و بدون جاه طلبی های معمول ، زندگی تازه و سالمی را به عنوان شهروندی بازنشسته که خود زمین های کشاورزی و علائق ملکی داشت ، آغاز کرد و توانست – در حدّ توانانیی خود- به خدمات عام المنفعه بپردازد .  
سرهنگ فرامرز ناوی در زمان حیات خویش خدمات شایسته ای انجام داد از جمله کمک های نقدی به سازمان بهزیستی ، موسسه خیریه سالمندان مادر ، آسایشگاه معلولین ذهنی ، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی جهت تکمیل پروژه ساختمان ، کتابخانه حاج ملاهادی سبزواری ، تأسیس سالن ورزشی فریبرز ناوی و واگذاری آن به شهرداری و تأسیس دبستان حشمت امیری (همسر مرحوم ایشان) در شهرک توحید و ...
آنچه مهمترین یادگار اوست ، تأسیس کتابخانه عمومی ناوی در زادگاهش سبزوار است که در سال های اخیر ، قسمت عمده وقت و نیرو و شاید بخش قابل توجهی از درآمدش را صرف تأسیس این موسسه عام المنفعه نمود .
مهمتر آنکه ناوی ، مقدار زیادی از اسناد قدیمی و متون خطی را که به مرور ایام (به رسم نخبگان ایرانی در عصر پهلوی) گرد آورده بود ، بر این کتابخانه عمومی وقف کرده است.
ادیب و شاعر معاصر حسن مروجی به مناسبت این خدمت فرهنگی ارزنده یعنی تأسیس کتابخانه عمومی فرامرز ناوی قصیده ای سروده است که مطلع و چند بیت آن چنین است :
تو خواهی ارنگری ف خیر جاودانه ناوی
قدم گذار یکی در کتابخانه ناوی
به حُسن عاقبت ار مایلی و خدمت مردم
برو به چشم ببین خیر جاودانه ناوی
به یقین هست چنین کار خیر ، روز تغابن
بهین جواز قبولی و پشتوانه ناوی
سعادت دو جهان را و نفع دینی و عقب
طلب کنند همه در کتابخانه ناوی
سرهنگ فرامرز ناوی در 1301 متولد شد و در اسفند ماه 1379 درگذشت (روحش شاد)
منبع : ساسویه / گاهنامه اداره فرهنگی – ورزشی شهرداری سبزوار / سال اول / شماره دوم / نیمه دوم آبان ماه 1391
گفتنی است مجله اینترنتی اسرارنامه پیش از این در مطلب مستقلی به معرفی کاملی از کتابخانه مرحوم فرامرز ناوی پرداخته است.برای مطالعه این مطلب می توانید به بخش  کوچه پس کوچه پیوندها مراجعه نمایید.

کوچه پس کوچه پیوندها
کلیک کنید:
آشنایی با کتابخانه عمومی فرامرز ناوی در سبزوار
نظرت را بنویس
comments

Ziiiiiii

بزرگترین کتابخانه سبزوار ناحیه؟

حسینی

سلام گزارشی از زندگی خود و فرزندان مرحوم خیر بزرگ فرامرز ناوی ، الان به چه کاری مشغولند وچه کسی ادامه کار پدر گرفته اند متشکرم

امیربنز

سلام. آیاشما مردی بنام شهرام ناوی رامشناسید.منتظرتماس شما هستم.09383032675

غلامرضا نصراللهی - اصفهان

سلام سایت جذاب و جالبی دارید. امیدوارم در خدمت به عزیزان سبزواری و معرفی خطه کهن بیهق موفق باشید.اینجانب هم کتابی به نام - ارمغان نشاط - در شرح زندگی و آثار یکی از بزرگترین علمای عهدصفوی یعنی ملا محمد باقر محقق سبزواری و خاندان دانش پرور او نوشته ام که سال 1390 به چاپ رسیده است. ضمنا قسمتی از کتاب را به تاریخ و زندگینامه مشاهیر سبزوار اختصاص داده ام. در وبلاگ خودم - گردباد شور جنون - این کتاب معرفی شده است. شما را به بازدید از وبلاگ خودم دعوت می کنم. موفق باشید.

برقبانی

سلام دوست عزيز و بزرگوار اميدوارم حالتون خوب باشه و ما رو از دعاي خيرتون محروم نکنيد. وبلاگ بسيار زيبا و پر محتوايي داريد. اميدوارم شهدا هميشه کمکتون کنند. با مطلبي با عنوان (عمامه طلبه ها نشانه چیست؟) و (اولين دختر نوجوان بسيجي با هواپيماي فوق سبک (جايروکوپتر) بر فراز آسمان تهران) منتظر حضور و نظر گرمتون هستم. khademoshohada1.ir اللهم عجل لوليک الفرج ايشالله شهيد شي شهادت بنده ي حقير التماس دعا
پربازدیدترین محبوب‌ترین‌ها پرونده ویژه نظرات شما